Aquesta iniciativa tenia com a objectius augmentar la implicació dels i les professionals en la gestió dels serveis d’atenció primària i la satisfacció de la ciutadania; així com donar un millor servei, amb més qualitat i menys cost. Això significava ser més efectius i assumir riscs econòmics en proves complementàries i en compra d’atenció especialitzada. En definitiva, es volia incrementar la capacitat de resolució de l’Atenció Primària i fer-la sostenible, tot garantint la qualitat dels serveis oferts. El temps transcorregut, la creació de noves EBA, la seva consolidació i els resultats assistencials i econòmics, degudament contrastats, han demostrat que aquests objectius s’han assolit plenament.
Durant el període 2000-2004 es van crear 9 noves entitats, amb un total d’11 Àrees Bàsiques de Salut, ubicades en el territori català: l’EAP Sardenya, l’EAP Osona Sud-Alt Congost, l’EAP Poble Sec, l’ABS Albera Salut, l’ABS Alt Camp Oest, l’EAP Vallcarca-Sant Gervasi, l’EAP Sarrià, l’EAP Vallplasa Atenció Primària i l’EAP Dreta Eixample.
El desenvolupament de les EBA ha impulsat la relació entre els i les professionals dels serveis d’atenció primària, l’execució d’actuacions conjuntes, la complementarietat i les sinergies entre els diferents centres autogestionats. Amb aquesta finalitat, el 15 de novembre de 2002 es va crear l’Associació Catalana d’Entitats de Base Associativa (ACEBA), que integra tots els centres autogestionats en Atenció Primària de Catalunya.
L'abril de 2013, s'integra a ACEBA la nova EBA Muralles Salut SLP. Posteriorment, el novembre de 2013, s'uneixen a l'Associació les entitats Prevenció Assistència i Seguiment, SL (PAS), que gestiona serveis d’atenció en salut mental i prevenció de les addiccions, i Pediatria dels Pirineus, SCCLP.
A mitjans de l'any 2017, Prevenció Assistència i Seguiment SL (PAS), deixa de ser membre associat d'ACEBA.